Gennemførelse og formidling af boksforsøg med slagtekyllinger samt analyser af produktionsdata

Gennemførelse og formidling af boksforsøg med slagtekyllinger samt analyser af produktionsdata
Projektansvarlig

Formål

Formålet med boksforsøgene er at generere ny viden og opsamle sammenlignelige forsøgsresultater, som alle slagtekyllingeproducenter hurtigt kan anvende i deres egen besætning til optimering af kyllingernes velfærd, produktivitet og slagteværdi. Projektet omfatter 5 arbejdspakker.

Aktiviteter

A. Arbejdspakke 1: Boksforsøg med konventionelle slagtekyllinger

Boksforsøgene udføres i et kommercielt kyllingehus, hvor 12 forsøgsbokse er placeret i en række langs den ene side af huset. Hver boks er indrettet med individuel foder- og vandforsyning. Der er mulighed for at anvende 24 bokse til ét forsøg, og det vurderes under forsøgets planlægning, hvor mange bokse der er behov for at anvende i forhold til de statistiske resultater. Boksforsøgene er unikke, da der er mulighed for at udføre en bredde af problemstillinger, som kan afklares i forsøg under forhold, som ligner praksis.

I boksforsøgene indsamles data vedrørende kyllingernes vækst, foder- og vandforbrug, strøelseskvalitet, trædepudesundhed, samt om nødvendigt måling af brystkødsprocent, spredning og bedømmelse af gangegenskaberne.

De enkelte boksforsøg og idéer til kommende boksforsøg er angivet nedenfor. Det understreges, at aktuelle samt nyopståede problemstillinger kan afprøves hurtigst muligt i samråd med Produktionsudvalget.

Boksforsøg 127 - Ross 308 og Ross 708 – Udvikling af brystkødsudbytte og spredning ved forskellig slagtealder. (Forventes jan.+feb.)
Der er brug for standardiserede grunddata til værdisætning af slagteudbytte ved stigende slagtealder baseret på danske produktionsforhold og foderblandinger tilsat hel hvede. Resultaterne skal bruges til videreudvikling af en korrekt afregningsmodel, hvor der korrigeres for den aldersmæssige sammenhæng til brystkødsprocenten. Forsøgsmæssig slagtning og opskæring af kyllingerne foregår på Sødam Økologiske Fjerkræslagteri.

Boksforsøg 128 - Ross 308 og Ross 708 – Betydning af opstartstemperatur på produktivitet og vægtspredning. (Forventes mar.+apr.)
Producenterfaringer fra praksis med brug af slagtekyllingelinien Ross 708 har indikeret, at denne kylling er mere temperaturfølsom end Ross 308. Resultaterne skal synliggøre, om Ross 708 påvirkes kraftigere end Ross 308 i forhold til opstartstemperaturen de første produktionsdage.

Boksforsøg 129 - Ross 308 – Indflydelse af vægtsorterede rugeæg på slagtekyllingernes produktivitet og vægtspredning. (Forventes maj+jun.)
Slagterierne har stor fokus på opnåelse af en lav vægtspredning hos slagtekyllingerne. Resultaterne skal synliggøre, om der kan opnås en signifikant lavere vægtspredning, når slagtekyllingerne kommer fra vægtsorterede æg. Kyllingernes vægtspredning i boksene bestemmes via enkeltdyrsvejning.

Outputtet fra arbejdspakke 1 (Boksforsøgene) bliver tre forsøgsrapporter med klare konklusioner og praktiske anbefalinger til producenterne vedrørende optimering af brystkødaflejring, minimering af vægtspredning og forbedring af foderudnyttelsen. Sammendrag af de enkelte rapporter sendes løbende ud til primærproducenterne, og rapporten i fuld version publiceres på Videncentrets hjemmeside.

 

B. Arbejdspakke 2: Dataanalyse i KIK

Resultaterne fra boksforsøgene suppleres med dataudtræk fra /KIK databasen til sammenligning af de resultater, der opnås i boksforsøgene. KIK databasen indeholder oplysninger om produktionsresultater fra mere end 80 % af alle de hold af konventionelle slagtekyllinger, der produceres i Danmark.

Det forventes, at outputtet fra arbejdspakke 2 bliver en rapport, som samler viden om, hvordan forsøgsresultaterne fra boksforsøgene kan eftervises i praksis, eller om resultaterne i praksis kan skyldes variation mellem andre parametre eksempelvis produktionssted, foderfabrik, forældredyrsalder m.v.

Derudover vil outputtet fra arbejdspakke 2 være generelle analyser af KIK/E-kontroldata, som genererer ny viden til alle slagtekyllingeproducenter om, hvorledes de optimerer kyllingernes produktivitet og bæredygtighed.

 

C. Arbejdspakke 3: Boksforsøg med økologiske slagtekyllinger

Boksforsøgene udføres i et kommercielt kyllingehus, hvor 12 forsøgsbokse er placeret i en række langs den ene side af huset. Hver boks er indrettet med individuel foderforsyning og adgang til separerede udearealer. Boksforsøgene er unikke, da der er mulighed for at udføre en bredde af problemstillinger, som kan afklares i forsøg under forhold, som ligner praksis.

I boksforsøgene indsamles data vedrørende kyllingernes vækst, foder- og vandforbrug, strøelseskvalitet, trædepudesundhed, spredning og fjersætning, samt om nødvendigt bedømmelse af gangegenskaberne og måling af smagskvalitet. Forsøgsmæssig slagtning og partering foretages på Sødam Økologiske Fjerkræslagteri. Smagsundersøgelser foretages af DMRI.

De enkelte boksforsøg og idéer til kommende boksforsøg er angivet nedenfor. Det understreges, at aktuelle samt nyopståede problemstillinger kan afprøves hurtigst muligt i samråd med den etablerede følgegruppe.

Økoboksforsøg nr. 10. Forbedring af trædepudekvaliteten (Forventes gennemført i mar.+apr.)
Indeholder en sammenligning af forskellige strøelsestyper, for at undersøge i hvor høj grad slagtekyllingernes trædepudekvalitet påvirkes af strøelsestypen. Journalisten Karen Munk Nielsen fra Økologi og Erhverv undersøgte i begyndelsen af 2012 talmateriale fra registreringerne af trædepudesvidninger hos økologiske slagtekyllinger, og dokumenterede på baggrund af undersøgelsen, at der stadig er store udfordringer med at komme dette velfærdsmæssige problem til livs.

Erfaringer fra praksis viser, at der er stor forskel på resultaterne for trædepudesundhed hos kyllingerne leveret fra producenterne. Nogle producenter opfylder ofte lovkravet på maksimal 40 point, mens andre fra tid til anden oplever større problemer med trædepudesundheden. Forekomsten af brystblærer varierer ligeledes meget mellem forskellige hold kyllinger, der leveres til slagtning.

Økoboksforsøg nr. 11. Påvirkning af spisekvalitet med fokus på differentieret smag (Forventes gennemført i maj+jun.) 
Der et stort ønske om, at økologiske slagtekyllinger differentierer sig fra den konventionelle produktion, og her er en særlig smagsoplevelse af kyllingen en væsentlig parameter. De forskellige produktionsforhold hos de økologiske slagtekyllingeproducenter giver en variation af smagen af kyllingen. Gennem det seneste år er der udtaget stikprøver fra kyllingerne, og der synes at være en forskel i smagen, hvilket tyder på, at der er specifikke forhold hos de enkelte producenter, som kan påvirke smagen af kyllingekødet.

Der er flere faktorer hos enkelte producenter, som kan påvirke smagen af slagtekyllingerne f.eks. valg af grovfodertype. Indsamlingen af data om kyllingernes nærmiljø og adfærd i arbejdspakke 1 skal derfor kombineres med viden om smagen af slagtekyllingekødet. I samarbejde med Danish Meat Research Institute udføres spisekvalitetsbedømmelser.

Målet er, at identificere de parametre, som kan påvirke kyllingernes smag, og særligt fremhæve den gode smag. Det giver mulighed for udvikling af en ny økologisk slagtekylling, som smagsmæssigt vil differentiere sig fra almindelige slagtekyllinger.

Påvirkning af spisekvalitet med fokus på differentieret smag.
Smagen af slagtekyllinger påvirkes særligt gennem fodring. Der planlægges afprøvning af 3 forskellige grovfodermidler, hvor der samtidig følges op med en spisekvalitetsundersøgelse. Resultaterne skal anvendes til at formidle viden om de grovfoderemner, som giver kyllingerne den bedste smag.

Økoboksforsøg 12 – Fodring af kønsopdelte hold. (Forventes gennemført i okt.+nov.)
For at imødekomme slagterikundernes krav om ensartede kyllinger, udføres der i den praktiske produktion kønsopdeling af slagtekyllingerne. Næringsstofbehovet hos hane- og hønekyllinger er forskelligt, hvilket giver mulighed for en køns tilpasset fodring, der undgår en overforsyning af næringsstoffer og dermed forhøjet udledning af næringsstoffer til miljøet samtidig med øgede omkostninger til fodring. Differentieret fodring gennemføres med forskellige næringsstofniveauer. Resultaterne anvendes til at anvise den optimale fodring af kønsopdelte hold slagtekyllinger. Der udføres endvidere en sammenligning af smagskvaliteten af hane- og hønekyllinger fra forsøget.

 

D. Arbejdspakke 4: Indsamling og analyse af data fra økologiske

Der er brug for en systematisk indsamling af data fra de enkelte producenter, hvor alle væsentlige forhold for kyllingernes nærmiljø og adfærd vurderes (eksempler på skemaer til dataregistrering ses nedenfor). Fra ca. 10 aktive producenter af økologiske slagtekyllinger indsamles således oplysninger fra praktiske forhold herunder brug af foderblandinger, grovfodermidler og mængde, temperaturstrategi, fugtighedsstrategi, kyllingernes brug af udearealer og siddepinde, adfærdsregulerende management mv. Resultatet af undersøgelserne danner grundlag for et praksisnært vidensløft i produktionen, ligesom de vil understøtte og demonstrere metoder til løsning af velfærdsmæssige udfordringer i produktionen.

E. Arbejdspakke 5. Projektledelse og koordinering med styregrupper samt formidling bl.a. via Temadag om slagtekyllinger

Der udarbejdes for hvert af de seks boksforsøg en rapport, som offentliggøres på http://projektfinansiering.vfl.dk. Her er rapporterne frit tilgængelige for alle interesserede brugere. Et resumé af hver rapport udsendes med posten til alle slagtekyllingeproducenter. Herudover beskrives resultaterne fra forsøgene i fagtidsskrifter og præsenteres i forskellige indlæg ved kongresser, temadage, kurser og i Erfa-grupper for slagtekyllingeproducenter i det omfang, det findes relevant.

Derudover arrangeres en Temadag om slagtekyllingeproduktion. På temadagen vil aktuelle problemstillinger blive taget op og mulige løsninger fremlægges. Endvidere vil de nyeste resultater fra forsøg/afprøvninger blive fremlagt og debatteret. Der vil blive diskuteret aktuelle problemstillinger.

Ansvarlig for planlægning og afvikling af temadag er Brian Eskildsen. Øvrige konsulenter og sekretærer i afdelingen vil blive involveret i arbejdet.

I 2014 og 2015 er det planen at udføre 2 x 3 nye boksforsøg og fortsætte med systematisk at indsamle data fra innovative og eksperimenterende producenter af økologiske slagtekyllinger. Endvidere afholdes en temadag, hvor alle interesserede kan få ny viden om produktion af slagtekyllinger med høj dyrevelfærd og produktkvalitet. 

Flere økologiske slagtekyllingeproducenter ønskes

Der er brug for flere økologiske slagtekyllingeproducenter. Forbrugerne har for alvor fået øjnene op for økologisk kylling, og både Sødams Øko Fjerkræslagteri og fjerkræslagteriet ROSE søger flere økologiske slagtekyllingeproducenter fra Jylland og Fyn.

Økoboksforsøg nr. 10­ ­­- Forbedret kødkvalitet ved kompensatorisk vækst

Med ny strategisk foderplan kan øko. slagtekyllingers potentiale for at danne mørt kød forbedres uden at slagtevægt reduceres. Den strategiske foderplan indeholdt et hvedeprogram med høj – efterfulgt af ingen - tildeling af hel hvede sidst i vækstperioden

Økoboksforsøg nr. 11 - Linjeafprøvning: Test af slagtekyllingelinjerne JA 757 og ColorYield fra avlsselskabet Hubbard

Sammenligning af øko. slagtekylling, linje JA 757 med kyllinger af linjen ColorYield fra avlsselskabet Hubbard viste, at der ingen væsentlig forskel var i foderudnyttelse, dyrevelfærd, slagte- og spisekvalitet. Begge linjer betegnes som langsomt voksende.

Årsager til variation i slagtekyllingeflokkes vægt - sammenhæng mellem produktionsfaktorer og CV-tal i KIK

Artiklen har været bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 12, december 2014

Sammenhæng mellem produktionsfaktorer og CV-tal i KIK

Slagtekyllingeflokkes vægtspredning (CV-tal) minimeres når kyllinger er efter yngre forældredyr og opnår en høj 34-dages vægt via dygtig driftsledelse (optimal fodring og pasning). Det viser KIK-databasen.

Slutrapport14 - Boksforsøg med konventionelle slagtekyllinger

Slutrapport 2014 for Fjerkræafgiftsfonden

Boksforsøg med slagtekyllinger

Bidrag til Fjerkrærådets Årsberetning

Invitation til Temadag om Fjerkræproduktion og Økonomi

Temadag på Videncentret for Landbrug den 22. oktober 2014 kl. 10-15.

Fjerkrækongres 2015 - Referat fra indlæg om slagtekyllinger

Artiklen har været bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 3, marts 2015

Slagtekyllinger – betydningen af forældredyrsalder og opstartstemperatur for kyllingernes vækst

Det seneste boksforsøg med slagtekyllinger er nu ved at være gennemarbejdet, og rapporten offentliggøres snarest på nettet.